A formális étkezéseken való
részvétel sokaknak okoz gondot. Ha csak az otthoni baráti vacsorának szeretne
fényűzőbb környezetet adni, akkor is hasznos lehet az alábbi rövid összefoglaló:
Az abrosz lehetőség szerint
legyen egyszínű, vagy anyagában mintás, célszerűen fehér, vagy krémszínű,
keményített és vasalt állapotban. Ez semleges hátteret biztosít az étkészletnek
és magának a felszolgált ételnek is. Az asztal szélétől számítva kb. 30 cm-t
lógjon le, így kényelmesen alá fér a vendégek lába. Ha futót is helyezünk a
közepére, akkor annak színével kell a szalvéták színének is harmonizálnia. Ellenkező
esetben a szalvéta is az asztalterítő anyagából készüljön, vagy legalább
ugyanolyan színű legyen, de mindenképpen textil. Ezt a tányér közepére, vagy a
villáktól balra helyezzük el.
Az úgynevezett ültető tányér
várja a vendégeket, amikor helyet foglalnak. Erre rakják rá a különböző
fogásokat tartalmazó tányérokat, melyeket minden fogás után leszednek. A
desszert előtt az ültető tányért is elviszik. Ha a tányéron van minta, címer,
vagy más dísz, az legfelülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
Az összes használandó evőeszközt
előre kikészítik az ültető tányér köré. Felhasználási sorrendjük: kívülről
befelé. A tányér jobb oldalára kerülnek a kések (előétel, saláta, főétel),
élükkel a tányér felé, valamint a leveses kanál. A bal oldalra teszik a
villákat, azonos sorrendben. A tányér fölé kerül a desszertes villa, nyelével
balra és a fölé a desszertes kanál, nyelével jobbra. A zsemletányér az ültető tányértól
balra helyezkedik el, rajta a vajazó késsel.
A poharak az ültető tányér jobb
oldalán, a kések felett kapnak helyet. Maximum négy pohár kerülhet ide,
négyszög alakban, vagy méret szerint jobbra csökkenő sorrendben. Ezek a vizes-,
vörösboros-, fehérboros- és aperitif poharak. Az összeállítás természetesen
változhat a felszolgált italoktól függően. A pezsgőspoharat nem készítik ki
előre.
Az ültető kártya a desszertes
evőeszközök fölé kerül, a só- és borsszóró pedig a villák fölé. Asztaldísznek
olyan kompozíciót válasszunk, amely fölött/alatt a szemben ülők akadálytalanul
láthatják egymást, így az nem zavarja a beszélgetést. A kényelmes étkezéshez
egy ember helyigénye kb. 60 cm – ezt a terítésnél vegyük figyelembe.
Formális, ízléses vendéglátási
előkészületekhez kérje stílustanácsadó segítségét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése